
Wątroba jest jedynym organem wewnętrznym w ludzkim ciele, który potrafi się samodzielnie zregenerować. Niestety, taki proces trwa bardzo długo i w zależności od stopnia uszkodzenia narządu wynosi od paru tygodni do kilku miesięcy. Wobec tego warto wesprzeć regenerację wątroby poprzez eliminację wszelkich zalegających toksyn i szkodliwych substancji, mających negatywny wpływ na prawidłową pracę organu. Jak wzmocnić ten ważny organ? Czy możemy wspomóc jego regenerację? Tego dowiesz się w tym artykule.
Kiedy istotne jest wsparcie wątroby?
Pierwsze sygnały mogące świadczyć o kłopotach z prawidłowym odprowadzaniem żółci przez wątrobę zalicza się:
- wzdęcia i zaparcia;
- podwyższone ciśnienie krwi;
- wahania wagi ciała;
- mdłości;
- skurcze w okolicy łydek i palców rąk;
- zażółcenie skóry, błon śluzowych oraz białek ocznych;
- przewlekłe zmęczenie i osłabienie.
Objawy ciężko zauważyć ze względu na to, że wątroba nie jest unerwiona. Czasami po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku lub wypiciu większej ilości alkoholu może pojawiać się dyskomfort po prawej stronie nadbrzusza, jednak dyskomfort samoistnie znika.
Szybka regeneracja wątroby może być wielce istotna w przypadku osób, które prowadzą niezdrowy tryb życia, zażywających dużo leków, otyłych, regularnie spożywających alkohol, chorujących na wirusowe zapalenie wątroby, borykających się ze stanami zapalnymi w organizmie, a także narażonymi na kontakt z substancjami chemicznymi bądź metalami ciężkimi.
Dieta na regenerację wątroby
Dieta jest jednym ze sprawdzonych sposobów na regenerację wątroby. Opiera się na tym aby unikać alkoholu, cukru, soli i mocnej kawy, a także ograniczyć tłuste posiłki. Warto również spożywać produkty jak najmniej przetworzone: surówki, sałatki, potrawy gotowane na parze lub duszone oraz bogate w białko, np. chude mięso i ryby. Zamiast trzech większych posiłków zalecane jest jeść mniej, ale za to 5–6 razy dziennie.

Bardzo korzystny wpływ na wątrobę mają gorzkie produkty, takie jak: karczochy, rukola, kakao. Mówi się również o pozytywnym wpływie ziół na ten organ.
Zioła na wątrobę
W profilaktyce chorób wątroby poleca się zwłaszcza takie rośliny jak: mniszek lekarski, korzeń lukrecji i ostropest plamisty. Poszczególne składniki tych ziół wspomagają regenerację komórek wątroby, zwiększają przepływ krwi, obniżają poziom cholesterolu, a przy tym pozytywnie wpływają na trawienie. Stymulują również produkcję i przepływ żółci, co sprzyja procesowi detoksykacji organizmu.
Najbardziej polecany jest ostropest plamisty. Znajdująca się w nim sylimaryna aktywnie pobudza procesy metabolizmu, chroni przed negatywnym wpływem toksyn oraz wspiera odbudowę miąższu wątroby. Dodatkowo neutralizuje i usuwa szkodliwe substancje, które odpowiadają za uszkodzenia komórkowe narządu. W rzeczywistości ostropest plamisty jest stosowany na całym świecie w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby, chorób wątroby (marskość wątroby) i wirusowego zapalenia wątroby.
Korzeń mniszka lekarskiego natomiast wspomaga pracę wątroby, poprawiając zdolność organizmu do usuwania toksyn, a jednocześnie zwiększając produkcję żółci. Naukowcy wykazali, że wysokie stężenie przeciwutleniaczy w korzeniu mniszka lekarskiego może chronić komórki wątroby, a także zapobiegać wolnym rodnikom. Zawiera również wiele witamin i składników odżywczych, które pomagają oczyścić wątrobę i utrzymać jej prawidłowe działanie.
Niezwykle cennym ziołem jest również karczoch, który to zwiększa wydzielanie żółci, usprawnia pracę wątroby, pomaga w trawieniu tłuszczu, a także wspiera odtruwanie organizmu. Usprawnia on procesy detoksykacji w organizmie, pomagając różnym organom usuwać szkodliwe toksyny, takie jak alkohol i inne chemikalia.
Kurkuma i czosnek
Wykazano, że w korzeniu kurkumy znajdują się przeciwutleniające polifenole, które zmniejszają ryzyko stłuszczenia wątroby wywołanego stresem. Silne właściwości przeciwutleniające kurkumy pomagają także chronić wątrobę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, a nawet mogą pomóc zmniejszyć ryzyko powstawania komórek nowotworowych w organizmie.
Dodatkowo mówi się również o pozytywnym działaniu czosnku. Bogaty jest w naturalną siarkę, a już mała ilość czosnku jest w stanie aktywować enzymy, które wspomagają pozbywanie się szkodliwych toksyn.
Roślinne kwasy tłuszczowe
Do codziennej diety warto również włączyć kwasy tłuszczowe występujące w roślinach. Szczególnie korzystne działanie dla wątroby wykazują kwasy omega-6 i omega-3. Ich bogatym źródłem są ryby morskie. Można również sięgnąć po tłoczone na zimno oleje, np. olej lniany lub olej z czarnuszki.
Przechodząc na zdrowszą, zbilansowaną dietę, bogatą w świeże warzywa i owoce można znacząco odciążyć wątrobę, co będzie miało wpływ na lepszą pracę całego organu. Podczas regeneracji wątroby trzeba także zadbać o zwiększoną ilość aktywności fizycznej sprzyjającej likwidacji stłuszczenia.
Podsumowanie
Warto wykorzystać możliwości regeneracyjne naszej wątroby i dbać o ten ważny organ. Wątroba odpowiada za zdrowie całego organizmu i warto aby działała prawidłowo i w efekcie wspierała nasze ciało na długie lata.
Bibliografia:
1] Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: “Dietoterapia” Warszawa, 2015
[2] Grzymisławski M.: “Dietetyka Kliniczna” Warszawa, 2019
[3] Scand J Gastroenterol 2004; 39: 858-863
[4] Hryniewiecki L, Żywienie w chorobach wątroby, [w:] J. Hasik, J. Gawęcki, Żywienie człowieka zdrowego i chorego, tom 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008, s. 197-186.
Aleksandra Szłapka
DIETETYK KLINICZNY, SPECJALISTKA ELITE POLSKA, PASJONATKA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA. SPECJALISTKA W DZIEDZINIE CHORÓB AUTOIMMUNOLOGICZNYCH.