Hepaset Pro
  • Strona główna
  • O Hepaset PRO
  • Gdzie kupić
  • Blog
  • Kontakt
honeycomb
date07.05.2021

Przykładowy jadłospis wspierający pracę wątroby

Wątroba jako ważny narząd pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie takich jak detoksykacja tj. oczyszczanie i filtrowanie krwi z substancji toksycznych, jak również metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów czy funkcja odpornościowa. Ze względu na to warto zadbać o jej wsparcie i wspomóc regenerację na każdym kroku. Poniżej przykład jadłospisu, oraz zawartych w nim produktów, które warto byłoby uwzględnić w codziennej diecie, sprzyjającej zdrowiu tego ważnego gruczołu.

Dzień 1

Śniadanie: Owsianka na mleku ryżowym z jagodami i orzechami włoskimi. 

  1. Płatki owsiane podgrzać na mleku ryżowym. 
  2. Gotową owsiankę posypać jagodami i orzechami włoskimi

II śniadanie: Koktajl owocowy : jabłko, truskawka, pomarańcza, jogurt naturalny. 

  1. Zblendować wszystkie składniki na gładką masę.

Obiad: Pierś z kurczaka bez skóry posypana sezamem z gotowanym ryżem białym i gotowaną marchewką. 

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. 
  2. Marchew ugotuj do miękkości. 
  3. Kurczaka pokroić w kostkę następnie na niewielkim tłuszczu delikatnie podsmażyć. Posypać sezamem.

Podwieczorek: Sałatka z ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, awokado i wędzonym łososiem polana olejem lnianym.

  1. Pokroić warzywa oraz łososia. 
  2. Dodać sałatę, wymieszać wszystkie składniki i całość polać olejem lnianym. 

Kolacja: Pieczone frytki warzywne z selera, pietruszki i ziemniaka. 

  1. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
  2. Posypać solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 185 st i piec przez ok. 40 min.

Już dziś zacznij mądrze wspierać swoją wątrobę z dedykowanym kompleksem 10 składników aktywnych Hepaset PRO. Działaj jak najszybciej – zamów Hepaset Pro!

Dzień 2

Śniadanie: Kanapki z chleba żytniego z guacamole, pomidorem i rukolą. 

  1. Na chlebie rozsmarować pastę z awokado. Na nią umieścić plastry pomidora. Całość posypać rukolą. 

II śniadanie: Jogurt naturalny z musli i orzechami. 

  1. Jogurt wymieszać z musli oraz orzechami. 

Obiad: Gotowana soczewica w sosie pomidorowym, kasza gryczana niepalona i pieczone plastry cukinii. 

  1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć lekko na patelni na oliwie. 
  3. Soczewicę opłukać na sicie i gotować przez około 10 min. 

Podwieczorek: Ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem. 

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem cynamonu. 
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę jabłek. Przykryć pokrywką i piec przez 25 min. 

Kolacja: Zupa krem z dynii z ziemniakami i grzankami z pieczywa żytniego.

  1. Dynie obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. 
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  3. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. 
  4. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. 
  5. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy.
  6. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze.
  7. Zupę zjeść z podgrzanym chlebem żytnim. 

Dzień 3

Śniadanie: Czekoladowa jaglanka z daktylami i orzechami. 

  1. Kaszę jaglaną opłukać na sitku i ugotować według instrukcji na opakowaniu na mleczku kokosowym. 
  2. Po ok. 15 min dodać kakao i daktyle i gotować jeszcze 2-3 minuty. 
  3. Przełożyć do blendera i zmiksować na delikatną budyniową masę. 
  4. Posypać orzechami. 

II śniadanie: Zielony koktajl warzywno-owocowy : szpinak, jarmuż, ogórek, gruszka, olej lniany.

  1. Składniki zblendować na gładką masę. 

Obiad: Pieczony dorsz z fasolką mung, buraczkami i brązowym ryżem. 

  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Ugotować fasolkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Umieścić rybę w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Piec około 30 minut. 

Podwieczorek: Pudding z nasionami chia z jagodami, borówkami i malinami.

  1. Do miski wlewamy mleko kokosowe i ryżowe. 
  2. Dodajemy miód lub syrop z agawy, wsypujemy nasiona chia. Mieszamy to dokładnie łyżką a najlepiej mikserem. 
  3. Odstawiamy do lodówki na noc lub na ok. 4 godziny, aż chia pochłonie część mleka. 
  4. Na wierzch dodajemy jagody, borówki i maliny. 

Kolacja: Cukinia faszerowana komosą ryżową. 

  1. Cukinię dokładnie umyć i opłukać papryczkę. Komosę ryżową przelej wodą i ugotuj w 1,5 szklanki wody.
  2.  Poobcinać końcówki z cukinii. Piekarnik nastaw na 200 stopni i  wstaw do niego cukinię na 10-15 minut.
  3. Gdy komosa się ugotuje, na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę, gdy się lekko zarumieni dodać posiekaną papryczkę. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. W trakcie można podlać je wodą.
  4. Cukinie wyciągnąć z piekarnika i poobcinać kapelusze. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki.
  5. Do farszu dodać posiekaną bazylię oraz ugotowaną komosę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  6.  Cukinie nadziewać farszem i piec znów w piekarniku przez 15-20 minut.

Dzień 4

Śniadanie: Ryżanka z borówkami i wiórkami kokosowymi.

  1. Ryż ugotować na mleku ryżowym. 
  2. Gotowy ryż posypać borówkami i wiórkami kokosowymi. 

II śniadanie : Chleb żytni z twarogiem i kiełkami jarmużu/brokuła z dodatkiem oleju lnianego.

  1. Chleb posmarować twarogiem i posypać kiełkami jarmużu lub brokuła. Dodać łyżeczkę oleju lnianego. 

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną. 

  1. Do garnka włożyć oliwę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać suchą kaszę jaglaną oraz obraną i startą na tarce marchewkę, smażyć przez około 3 minuty.
  2. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty. 
  3. Wlać przecedzony przez sitko bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez około 15 minut do miękkości składników.
  4. Na koniec dodać posiekaną natkę oraz mięso z bulionu bez skóry i kości pokrojone na 2 cm kawałki w poprzek włókien. Można posypać koperkiem.

Podwieczorek: Serek kozi z żurawiną, migdałami i rukolą. 

  1. Serek kozi wymieszać z żurawiną, migdałami i nasionami słonecznika. Polać olejem lnianym. Dodać mix sałat i rukolę. 

Kolacja: Makaron kukurydziany z kurczakiem, szpinakiem i brokułem.

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Kurczaka umyć, pokroić w kostki i podsmażyć lekko na patelni na oliwie. 
  3. Szpinak podsmażyć z odrobiną czosnku. Ugotować brokuł. 

Pod tym linkiem dowiesz się jak mądrze wspierać swoją wątrobę z kompleksem 10 składników aktywnych Hepaset PRO. Działaj już teraz!

Dzień 5

Śniadanie: Warzywny omlet z cukinią, pomidorem, papryką i pieczarkami posypany rukolą.  

  1. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 
  2. Na patelnię dodać oliwę, wbić jajka i wymieszać z warzywami. 
  3. Smażyć około 3-4 minuty. 
  4. Przełożyć na talerz i posypać rukolą.

II śniadanie: Koktajl bananowy z przyprawami : banany, imbir, cynamon, kurkuma, anyż, mleko owsiane, kardamon.

  1. Składniki zblendować na gładką masę. 

Obiad: Ryż gotowany z gotowaną fasolą czerwoną i ciecierzycą z dodatkiem prażonych migdałów i orzechów.

  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Fasolę i ciecierzycę ugotować w sosie pomidorowym. 
  3. Uprażyć lekko na patelni migdały i orzechy i posypać nimi gotową potrawę.

Podwieczorek: Plasterki jabłek z nutellą z awokado, banana i masła orzechowego.

  1. Pokroić jabłko na plasterki. 
  2. Wymieszać awokado, banana oraz masło orzechowe na gładką masę. 
  3. Rozsmarować na plasterkach jabłek.

Kolacja: Zupa marchewkowa z komosą ryżową, nerkowcami i selerem.  

  1. Zagotować wodę i wrzucić do niej przyprawy (imbir,curry,kardamon,sól), wypłukaną komosę i warzywa (marchewka,pietruszka), oprócz czosnku. Gotować z przyprawami 15 minut. Seler naciowy pokroić na plasterki.
  2. Wyłączyć gaz, dodać czosnek i ostrożnie zmiksować potrawę na gładki krem. Zupę wlać do miski, dodać seler i posypać posiekanymi orzechami.


Aleksandra Szłapka


DIETETYK KLINICZNY, SPECJALISTKA ELITE POLSKA, PASJONATKA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA.  SPECJALISTKA W DZIEDZINIE CHORÓB AUTOIMMUNOLOGICZNYCH.



Powiązane wpisy

    • Kategorie arrow
        • Choroby wątroby
    date30.04.2021

    Rola dietoterapii w chorobach wątroby

    • Kategorie arrow
        • Choroby wątroby
    date06.08.2021

    Choroby wątroby w czasie ciąży

Hepaset Pro

Polityka prywatności